ImageI tidligere tider spilte månen en langt viktigere rolle for folk flest enn den gjør i dag. I mange kulturers tidsregning, blant annet den hebraiske, ble året inndelt i 13 måneder, basert på månens 28 dagers syklus og ikke som i dag hvor vi er helt ute av tritt med månens bevegelser.

Er du et Månemenneske?

Christian Paaske 25.3.2003. “Jeg kan ikke leve uten den suttekluten. Jeg kan ikke møte livet ubeskyttet.” Baltus i Knøttene

Alt som er igjen nå er to små runde sirkler, en sort og hvit, i kalenderen som forteller når månen er ny eller full. For mange er dette kun en kuriositet, og det eneste forholdet vi har til månen er at den skinner flott på himmelen en gang i blant. Og så er det romantisk for kjærestepar å sitte på en benk under fullmånen og se ut over speilblankt vann. Men flo og fjære styres av månen, og likedan mange kvinners menstruasjonssyklus og mange opplever at humøret kan svinge spesielt ved fullmåne. Forbindelsen mellom månen og ustabile sinnstilstander er tydelig i ord som “lunefull”, eller engelske ord som “lunatic” eller “lunie”, som levner liten tvil om sammenhengen mellom månen og galskap. Studier og erfaring har imidlertid vist en lang rekke andre sammenhenger ved ny- eller fullmåne:

- Større ladning av elektromagnetisk strøm i kroppen
- Mer drømmeaktivitet i løpet av søvnen
- Flere astma- og epelepsianfall
- Større risiko for sterk blødning og blodpropp ved operasjoner
- Vanlig tid for eggløsning, og størst fruktbarhet
- Høydepunkt for seksuell aktivitet både hos dyr og mennesker
- Flere fødsler, - særlig ved fullmåne
- Flere registrerte tilfeller av mord, ran, ildspåsettelse og vold
- Flere innleggelser ved psykiatriske sykehus, - særlig ved fullmåne.
- Bedre fiskelykke ved fullmåne, da det er større stimdannelser, særlig av sild og reke.Mannen i sentrum
Med oppdagelsen av solen som sentrum i solsystemet, og dermed det heliosentriske verdensbildet, fikk vitenskapen for alvor vind i seilene. Fornuften seiret over overtro, og kloke koner, nisser, troll, guder og djevler som det vrimlet av i middelalderen fikk dårlige tider. Slik solen ble sentrum, ble mennesket og dets bevissthet det også. Vi fikk opplysningstid, fremveksten av individet og et verdensbilde hvor mennesket fikk stadig mer kontroll over naturen gjennom teknologi og materiell vekst. Få trengte Gud lenger, og mennesket stolte kun på seg selv.

Men mennesket var først og fremst en mann. Det var menn som kom med vitenskapens vidunderlige fremskritt som boktrykkerkunsten, hygiene, penicillin, dynamitt, dampmaskiner, telefonen, bensinmotoren, lyspæren, fly, datamaskinen, atombomben, - og det var en mann som satte de første fotavtrykkene på månen.

Men den maskuline erobringen av verden har gått på bekostning av det feminine. Moderne teknologi er i ferd med å ødelegge Moder jord. Familien går i oppløsning, og de nære verdier av lek, samvær og barn er det liten tid til. Barneoppdragelsen overtas stadig mer av staten fordi begge foreldre er i jobb, og besteforeldrene er på institusjoner. Kunnskap om å helbrede sykdommer er overtatt av spesialister, og vår evne til å drømme og reise i fantasiens verden er skiftet ut med film og fjernsyn.

Før dette måtte vi prisgi og underkaste oss naturens mektige krefter, men vi ble sterkere knyttet til livet, - nå har vi fjernkontrollen og kan bare skru over på en annen kanal. I eventyr, myter og religion ble broen bygget til livets indre mysterier, og mennesket var en organisk del av helheten i et meningsfullt og besjelet univers. Nå er alt bare død materie og uten mening. Måten vi ser på verden reflekterer også måten vi ser på oss selv. Og ved å se på verden som en maskin, blir vi selv en maskin.

Ved hjelp av fornuften har vi bygget murer av kontroll rundt følelsene, og har mistet mye kontakt med våre dypere emosjonelle behov, - det som virkelig gir oss næring og liv. Ved å stenge for kontakten med vår indre natur, med alle våre feminine, følende, spontane, intuitive, lekende, drømmeriske, kunstneriske, forføreriske, medfølende, barnslige og kjærlighetsfulle sider, vokser vi skeivt og kan ende opp som et forkrøplet og forvridd tre som har blitt hemmet i oppveksten.

- Istedenfor en grunnleggende følelse av trygghet og tillit til oss selv og andre, blir vi mistroiske og stoler verken på egne følelser eller andre.
- Istedenfor kontakt med instinkter og vår egen væren, får vi manglende kontakt med kroppen og handler ubevisst og irrasjonelt.
- Istedenfor følsomhet og en sunn evne til selvbeskyttelse, blir vi overfølsomme, tar alt personlig, eller blir ufølsomme, overdrevent selvbeskyttende eller mister helt evnen til å beskytte våre grenser.
- Istedenfor å kunne reagere på andres behov med medfølelse, blir vi medlidende, synes synd på, blir oversympatiske fordi vi mangler evnen til å føle andres behov.
- Istedenfor å være omsorgsfulle, moderlige og nærende, blir vi overbeskyttende, får martyr tendenser og avviser moderlige og nærende behov.
- Istedenfor å skape et trygt hjem med familieglede og evnen til å nyte livet, blir vi enten overdrevent hjemmekjære eller fortrekker en ensom livsstil og unngår hjem og familierelasjoner
- Istedenfor å være intuitiv og ha en naturlig psykisk sensitivitet blir vi enten overveldet, invadert eller helt avskåret fra intuisjon og psykiske evner.
- Istedenfor å ha evnen til å forbinde seg med kvinnelig energi og kvinner blir vi som en Don Juan besatt av kvinner, eller kalkulerende og kyniske overfor kvinner og det feminine.
- Istedenfor en barnaktig åpenhet og spontanitet blir vi overdrevent barnslige og umodne eller helt avskåret fra barnaktige kvaliteter.
- Istedenfor sunne spisevaner utvikler vi overfikserthet på mat eller usunne spisevaner, spiseforstyrrelser eller mangel på oppmerksomhet på mat.
- Istedenfor lojalitet og hengivelse til dem man er glad i, blir man overdrevent opptatt eller klengende, ulojal og foretrekker egenrådighet fremfor å forplikte seg i et forhold.Gjenoppdagelsen av det kvinnelige
Frem til begynnelsen av forrige århundre hadde mannssamfunnet nådd sin ytterlighet, og pendelen begynte å svinge den andre veien. Med Freud og psykoanalysen, og før det i musikk, kunst og litteratur var utløp for følelser, lidenskap og behov tema som presset stadig mer på. Og århundrer med puritanisme, religiøs kontroll og stive tradisjoner måte vike for fremveksten av enkeltindividet. Hør bare på Beethovens symfonier, mer “her-kommer-jeg”- musikk skal man lete lenge etter. Eller Henrik Ibsens skuespill som tok opp den gang sjokkerende tema som dobbeltmoral, utroskap, kvinnefrigøring, incest og kjønnsykdommer. Eller Sigurd Hoels uskyldige roman “Syndere i sommersol”, som beskrev unge menneskers kjærlighetsliv, og som vakte skikkelig rabalder i finkulturelle kretser.

Seksualitet som tidligere var tabuområder er i dag åpne samtaleemner. Kvinnefrigøring, naturlige fødsler, naturmedisin, økologi, vegetarmat, østlige religioner, dyrevern, drømmetydning, hippiebevegelsen, psykoterapi og New Age er ulike fenomener som er beslektet ved å fremme det feminine. Og når meditasjon har funnet veien inn i styrerommene i næringslivet er dette en god begynnelse på mer helhetlig tenkning, mer i kontakt med de feminine sidene av oss.Solen er far, månen er mor
Når naturvitenskapen skilte lag med religion, delte også veiene seg for astronomi og astrologi. Men før det var astronomer også astrologer. Men de sa det ikke høyt av frykt for å bli brent på middelalderens mange kjetterbål.

Selv om astrologi er en mer feminin og intuitiv vitenskap har patriarkalsk tankegang også fått innpass her. Vår tids astrologi er også heliosentrisk ved at solen regnes som den viktigste og mest kraftfulle planeten. Og i det stjernetegnet hvor solen stod når vi ble født, gjør oss til Tvilling, Steinbukk, Fisk eller hvilket zodiaktegn vi nå tilhører. Men dette er bare en liten del av et større puslespill i et komplekst mønster som utgjør den enkeltes horoskop, eller unike livsmønster som dannes i det øyeblikk vi trekker vårt første åndedrag.

Solen symboliserer vår grunnleggende retning i livet, hva vi vil, og reflekterer vår maskuline bevissthet og handlekraft. Men vårt ubevisste, behov, drømmer, lengsler, seksualitet, vaner og det som nærer oss emosjonelt og gir trygghet symboliseres ved månen. Oftest er månen i et annet tegn enn solen, og vår følelsesmessige side vil bli farget av det tegnet. Så for et mer komplett bilde må energiene fra solen og månen blandes til en ny gestalt, nesten som å blande farger. For eksempel vil en Steinbukk med månen i Fiskene være langt mer følsom, hensynstagende og intuitiv enn hva som forventes av Steinbukker flest. Men hvis månen er i et jordnært tegn som Jomfruen, vil det forsterke Steinbukkens evne til å organisere, styre og nå sine mål til tiden.

Barn uttrykker oftest mer sitt månetegn enn soltegnet. De er mer åpne, ubevisste og i direkte kontakt med sine følelser. De er som små måner som går i bane rundt sin mor med en sterk “gravitasjonkraft” av kjærlighet og tilknytning mellom dem. Så for å forstå barns verden bedre er deres månetegn en viktig nøkkel.Ny- og fullmåne
Ettersom vi får større kontakt med oss selv, vil månen og de to sirklene i kalenderen også få større oppmerksomhet. Ved nymåne er solen og månen i konjunksjon eller i samme posisjon i det samme stjernetegnet. Lyset fra månen er mindre enn ved noe annet tidspunkt i månesyklusen, og månens gravitasjonskraft til jorden er størst. Dette har en sammentrekkende og stimulerende påvirkning, og gjør at ved nymåne er det gunstig å starte noe nytt. Det er et godt tidspunkt å samle oss om mål og prosjekter, og så de første frøene for å sette dem ut i livet.

Ved fullmåne er solen og månen i opposisjon til hverandre, og står i motsatte stjernetegn. Lyset fra månen reflekteres kraftigst på dette tidspunktet og både solen og månens gravitasjonskraft er sterkest, men drar nå fra hver sin kant.

Emosjonelt kan dette få oss til å føle oss splittet, fraværende og lite i kontakt med andre og omgivelsene, eller det motsatte av en enda sterkere dragning mot andre. Vi kan bli mer ulikevektige, sårbare, sensitive, åpne og mottakelige. Mens nymånen er en god tid å meditere, har fullmånen en mer utvidende påvirkning. Det er tiden til “å ta oss sammen”, og heller gjøre fysiske aktiviteter, spise nærende og sunn mat, gjøre rent og pleie kroppen og styrke bakkekontakten. Og særlig gjelder dette for dem som er mer månesyke enn andre, og som bør ta sine forholdsregler ved fullmåne.

Vi er alle unike
Reaksjonene på månen varierer. Mens noen vippes helt av pinnen, blir irriterte, maniske og ikke til å være i hus med i en av disse to punktene i månens bevegelse, kan andre være like uanfektet som klippen i stormen. Med litt elementærkunnskaper i astrologi og med kjennskap til de grove trekkene i ens eget horoskop, kan imidlertid virkningene av ny- og fullmåne forstås langt mer detaljert. Det kan bli en spennende personlig værvarslingstjeneste som melder om perioder av følelsesmessig storm, tåke og kaos, men også om godværsdager av inspirasjon, forandring, vekst og nye muligheter. Man kan også gå bakover i tid og se at viktige begivenheter i livet ofte sammenfaller med slike posisjoner i månens faser.

Nøkkelen er om ny- eller fullmåne faller sammen med (innenfor en toleranse på 2 grader), noen av de 10 planetene i horoskopet, fordi det forsterker virkningen av den aktuelle planeten.

Når nymånen er i konjunksjon med en planet blir vi den planetenergien. Det er dermed en god tid til å begynne på noe nytt som har med den energien å gjøre. En nymåne over solen kan være en god tid til å forandre navnet vårt, eksperimentere med vår identitet eller forandre oppfatning av farsbildene i våre liv. Nymånen over månen kan være bra for å flytte til et bedre sted, adoptere et barn og begynne et nytt mønster som tar større hensyn til emosjonelle behov. En nymåne over Saturn kan være gunstig for karrieren, en ny jobb eller et prosjekt som krever lang tids planlegging og målrettethet. Eller en nymåne på Neptun vil være ideelt for meditasjon, og å komme i større kontakt med medfølelse og nestekjærlighet.

For eksempel brøt jeg en gang tvert av med alt hva jeg holdt på med. I løpet av en dag pakket jeg tingene mine, og la ut på en lenger reise for å studere i utlandet. Beslutningen kom som lyn fra en klar himmel, og fra en dag til en annen hadde livet tatt en helt ny retning. På det tidspunktet gikk en måneformørkelse over min Uranus i 9.hus. Når Uranus står for det utradisjonelle, radikalitet, nytenkning, dramatikk og omskiftninger, og 9. hus for studier og reiser, henger dette godt sammen. Og når Yogasenteret ble startet i 1985 stod nymånen på min Uranus. Det ble utvilsomt et utradisjonelt innslag bybildet, og en virksomhet som skapte forandring i tenkning og bevissthet.

En fullmåne som går over solen i horoskopet vil være en viktig tid til å reflektere over hvem vi er, og særlig i forhold til andre. Å ta våre verdier og indre valg opp til vurdering vil være nyttig, og å nyte godt av økt livskraft og vitalitet som vil følge med en slik posisjon. Eller en fullmåne over Venus, - hvilken mulighet til å finne en kjæreste, eller fornye kjærligheten til vår partner. En sjanse som ikke bør forspilles.

Det er ikke ved hver full- eller nymåne at det er slike konjunksjoner med plantene eller sentrale punkter i horoskopet, men oftest er det noe å gang, og det gjelder å følge med. Rent praktisk krever dette en spesiell kalender over planetene, også kalt ephemerider, - astrologens viktigste verktøy. I dag har imidlertid datamaskinene tatt over den noe omstendelige astrologiske utregningen, men er forsatt basert på ephemeridene. Ephemerider finnes i bokform, i egne astrologiprogrammer eller på internett. (www.astro.com)Måneknutene
Men månen har mer å by på, og for dem som vil gå et skritt lenger i hvordan månen påvirker våre liv er neste skritt måneknutene eller nord og sørnodene. Dette er sentrale punkter i horoskopet med minst like stor betydning som de fleste planetene. I horoskopet er dette markert som to hodetelefoner, den nordlige er riktig vei, mens den sørlige står omvendt. Astronomisk er måneknutene der månen krysser ekliptikken som er jordens bane rundt solen. Nodene beveger seg langsomt og bruker 18,5 år på å gå rundt hele zodiakken. (Jorden bruker et år.)

I horoskopet står nodene overfor hverandre i motsatte tegn og utgjør en sentral akse i horoskopet. Sørnoden er der vi kommer fra i dette eller i tidligere liv, og representerer alt som er godt og trygt, det vi vanligvis er flinke til og som kommer lett til oss. Nordnoden er der hvor vi skal. Det er oftest nytt og ukjent farvann, og der hvor vi møter utfordringer, motstand og motvilje. Men det er imidlertid her vi finner vekst, og mottar usynlig drahjelp fra universet når vi gjør en innsats for å spille på lag med nordnoden. Å forstå nodenes passering i horoskopet er derfor en hjelp til å se vår retning i livet, og kan være et pek på hvordan å komme ut av stagnerte situasjoner og se hvor mulighetene og løsningen kan ligge.

Også i valg av partner og nære forbindelser er det få steder som er mer betydningsfulle enn nettopp nodene. En person som f.eks. har en eller flere planeter på vår sørnode, vil aktivere følelser av trygghet og gjenkjennelse, men det vil ikke utvikle oss. Selv om det føles så koselig og godt, vil det i det lange løp kjede oss. Men personer som stimulerer vår nordnode kan være en hjelp og inspirasjon til å gå i den retning som fremmer vekst og utvikling.

Fortsatt er dette kun en liten del av bildet, og månens mange betydninger. En begynnelse er å bi mer bevisst på ny- og fullmåne, men det er når flere planeter tas med i den astrologiske værvarslingen at det virkelig tar av og blir spennende. Det er bare å se på stjernehimmelen, vi er ikke alene, og jo mer vi griper av helheten, og jo mer nyansert kan vi også bli i detaljene, og øke kontakten med alle nyansene i vårt følelsesliv og vekke til live vår feminine side.

I eventyret om Tornerose er heksen symbol på vår underbevissthet av drifter, følelser og behov, - alt som vi trenger under overflaten som vi synes er stygt og ekkelt og ikke vil kjennes ved. Når heksen ikke ble invitert med på slottet til fest, ble hun fornærmet og hevnet seg. Tornerose som symboliserer vårt høyere selv eller sjelen, ble forgiftet av den slemme heksen og sovnet i 100 år. Men så en vakker dag kom prinsen på den hvite hest, kysset henne og hun våknet. De ble lykkelig forent, giftet seg og prinsen fikk prinsessen og kongeriket. Ny kunnskap om oss selv, gjennom psykoterapi, astrologi, selvinnsikt, meditasjon og alle metodene som i dag finnes for å vise oss vår skyggeside og feminine natur er som prinsens kyss. Det vekker vår ubevisste natur og gjør oss til hele mennesker.Kvinnelig intuisjon?
Å bli fortrolig med det feminine er grunnlaget for intimitet, nærhet og sann kjærlighet. Stenger vi av fra dette betaler vi en høy pris og kan risikere å dele skjebne med Mr. Gorsky.

20. juli 1969 når Neil Armstrong som det første menneske satte sine føtter på månen, sa han; “That’s one small step for man, one giant leap for mankind”. Men like før han gikk ned stigen mot månen kom han med en enigmatisk bemerkning, “Good luck Mr. Gorsky.”

Armstrong ble ofte spurt om hva han mente med “Good luck Mr. Gorsky.”, men han svarte alltid bare med et smil.

Men i 1995 fikk en journalist endelig Armstrong til å ta bladet fra munnen, fordi nå var Mr. Gorsky død, og Armstrong følte at han kunne svare på spørsmålet.

I 1938 når Armstrong var en liten gutt i en småby i Midtvesten, spilte han baseball i hagen sammen med en venn. Ballen endte imidlertid utenfor soveværelset i nabohagen til Mr. og Mrs. Gorsky. Og i det den unge gutten bøyet seg frem for å plukke opp ballen hørte han Mrs Gorsky rope til sin mann; “Sex, you want sex?! You’ll get sex when the kid next door walks on the moon!”

Litteratur:
Tracey Marks; The Astrology of Selfdiscovery
Martin Schulmann; Måneknuderne og reinkarnasjon
Neil F. Michelsen; The American Ephemeris for the 20 th Century
Neil F. Michelsen; The American Ephemeris for the 21 th Century

 

 

ASTROLOGISKOLEN HERKULES AS 
Hospitsveien 1C  0789 Oslo  Tlf 22494951 - 99726470